zondag 14 januari 2018

Heerlijk januari


Ik hou van januari. Veel mensen vinden het de ergste maand van het jaar, maar ik niet! De pret begint al op één januari, als ik wakker word met het feestelijke gevoel: vanaf morgen is alles weer gewoon.

Januari heeft veel te bieden. Het is al niet meer zo heel vroeg donker, maar nog wel lekker lang schemerig met (vaak) mooie heldere luchten.
- De kerstboom kan weg, maar kaarsjes kunnen nog een hele poos.
- De bloemenman verkoopt weer takken voor de vaas, iets waar ik dol op ben. 
-En vanaf half januari komen er bakjes met krokusjes in huis. Die bakjes  staan voor mij in de top tien van goeie uitvindingen van de vorige eeuw!

December vind ik als maand een stuk ingewikkelder. Allereerst zijn alle feestdagen logistiek al wat problematisch. Je moet ruim van te voren van alles in huis halen, wil je niet in de file staan bij de supermarkt. En je moet er op letten dat al dat ingeslagen lekkers niet voortijdig op gaat omdat je dan met kerst op een houtje bijt.

Dan vind ik de vele familiebijeenkomsten in december ook niet altijd even gemakkelijk. Niet zo vreemd, want volwassen broers en zussen zijn aparte individuen geworden. Iedereen is veranderd, maar dat veranderen deed je meestal niet samen. Wat je nog van elkaar kent komt van vroeger, toen je nog kind was. En niet zelden spelen de frustraties uit die tijd mee in hoe je nu tegenover elkaar staat. Tel daarbij op dat een mens in het bijzijn van de ouders de neiging heeft  om weer in de oude rol te stappen en je begrijpt dat familiebijeenkomsten soms wrikken met hoe je nu in het leven wilt staan. Deze relaties weer werkbaar maken kost tijd en energie.

Nee dan januari! 30 dagen zonder feest! Alles gewoon! Geen kerstkrans en veel te lang op de bank zitten, maar lekker actief bezig zijn. Daar word ik blij van. De eerste week besteedde ik mijn vrije uurtjes aan het voorjaars-klaar maken van de voortuin. Alle oude planten eruit, struiken verzetten, en heel veel onkruid wieden. Daarna nog wat bloembollen in de grond, iets waar het in november niet van gekomen was. De winter is mooi! Ik geniet ervan.  

Blue Monday?  Dat was aan mij niet besteed.

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met je eerst post in Blogland! Dat er nog maar vele mogen volgen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Stefanie! En insgelijks, ik geniet altijd van jouw blog.

      Verwijderen